MAGAZINE OVER ERFGOED

De Berkelruïne van Zutphen. Sluitstuk van de Zutphense stadsmuur.

boek de berkelruineOp 29 november 2013 presenteerde de gemeente Zutphen een monografie, geschreven door bouwhistoricus Hein Hundertmark, over één van de meest aansprekende en bekendste Zutphense monumenten, de Berkelruïne.

De onlangs gerestaureerde Berkelruïne behoort tot de belangrijkste monumenten van Zutphen. Zelfs in Nederland kent de indrukwekkende middeleeuwse waterpoort maar weinig equivalenten. De restauratie van 2010-2011 was aanleiding tot een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek naar de bouwgeschiedenis van de poort. Aanvullend hierop is nieuw archiefonderzoek uitgevoerd en is ouder archiefonderzoek opnieuw beoordeeld en geïnterpreteerd. De koppeling van deze bouwhistorische en archivalische gegevens heeft vele nieuwe inzichten opgeleverd, die in deze publicatie worden beschreven. Naast de huidige restauratie worden ook de voorgaande restauraties belicht; er is inmiddels niet alleen sprake van een bouwgeschiedenis, maar ook van een restauratiegeschiedenis van de Berkelruïne.

Hein Hundertmark (Oss, 1965) is als zelfstandig bouwhistoricus betrokken geweest bij vele onderzoeksprojecten. Hij heeft meerdere publicaties met het thema bouwhistorie op zijn naam staan, waaronder over de stadsmuren van 's-Hertogenbosch en Zaltbommel en het Paleis op de Dam waarover een dissertatie in voorbereiding is. De heer Hundertmark is tevens werkzaam als gemeentelijk bouwhistoricus bij de gemeente Utrecht.

Gegevevens:
De Berkelruïne van Zutphen. Sluitstuk van de Zutphense stadsmuur.
Bouwhistorisch onderzoek en restauratie van de Berkelruïne
1e Druk
88 pagina's
Uitgever: Gemeente Zutphen, Zutphen
prijs: €18,95 (incl. btw)

Verkrijgbaar bij:
- Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Zutphen
- Boek en Buro v.d. Brink, Zutphen
- Readshop Feteris, Zutphen
- Boek & Co, Warnsveld
- VVV Zutphen
Back to top